ADORACIÓ NOCTURNA DE BUNYOLA.


 
 
 
 
 




La  Adoració Nocturna  a Bunyola 

Enguany es compleix el I centenari de la fundació a Bunyola de la secció masculina i el 50 é aniversari de la secció femenina de l’Adoració Nocturna Espanyola.
La de Bunyola, fou de les primeres en fundar-se a Mallorca; abans tant sols hi havia la de Palma i la d´Artà. Dia 25 de març de 1905, festa de l´Encarnació, se celebrà al nostre poble una reunió preliminar que presidí qui aleshores era Rector de la parròquia D. Francesc Rullan, amb el suport de Mn. Jaume Pons conegut com es capellà Videta, i animat pel Rvt. P. Pere Joan Cerdà Colom T.O.R., de la família d´Honor.  Es pot dir que en aquesta reunió se sembrà la llavor de la que seria esponerosa i fructuosa associació eucarística de la nostra parròquia. Firmaren l’acta 10 bunyolins que estaven disposats a ser dels primers a formar part de la secció masculina bunyolina de L´Adoració Nocturna.
La inauguració oficial tingué lloc la nit del 24 al 25 de juny del mateix any. La componien 33 adoradors actius i 115 honoraris. És molt provable que el primer president fos D. Antoni Cerdà Mateu, pare del P. Cerdà ja que consta que presidí la representació de la secció de Bunyola integrada per ell i sis adoradors més, amb motiu de la inauguració de la secció de Llucmajor que tingué lloc el 8 de setembre del mateix any 1905.
Des de la seva fundació, la secció bunyolina va anar florint amb nous socis, tant actius com honoraris.
Els socis actius es comprometien a assistir a les vigílies que, de manera ordinària, es celebraven la nit del dissabte al diumenge  de cada tercera setmana de mes; i de forma extraordinària, les del Dijous Sant, el Corpus Christi, els Fidels Difunts i Cap d´any. Tant els socis actius com els honoraris contribuïen amb una mòdica almoina anual al sosteniment econòmic de l’associació. Els socis honoraris eren nombrosíssims: ho eren gairebé casi totes les persones majors del poble. Tots tenien el privilegi següent:  Quan un malat greu havia de rebre el Viàtic que era portat en processó des de l’església a la casa del malalt, a l´hora acostumada, el vespre després del res del Rosari, per assabentar el poble  de tal circumstància, es feia el senyal amb la campana  dita Na Penja llum. Si la persona malalta era home es tocaven  tres trets, i dos, si era dona. Si pertanyia a L´Adoració Nocturna, entre tret i tret es tocava una batallada de la campana major com a senyal dirigida als adoradors actius perquè acudissin  a l´esmentada processó per acompanyar el Santíssim Sagrament formant corporació encapçalada per la seva bandera. De la mateixa manera acudien als acompanyaments dels difunts quan eren conduits pels carrers de la vila des de la casa del difunt fins a la despedida que tenia lloc a la sortida del casc urbà. També la associació aplicava en sufragi del soci difunt la vigília a celebrar més propera després de la defunció.
Amés de les vigílies ja esmentades, també es celebrava anyalment, pública i solemne la Vigília de les Espigues. Era quan les meses estaven segades o, a punt de segar, per l’estreta  relació entre les espigues i el Pa consagrat de l´Eucaristia. Tenim constància gràfica de la celebrada la nit del 5 al 6 de juliol de l’any 1919, de la que es celebrà conjuntament entre les seccions de Bunyola i  de Sóller la nit del 4 al 5 de juliol de l’any 1925, de la del any 1927 celebrada la nit del 2 al 3 de juliol a la capella del Convent de les Monges Franciscanes, de  la  celebrada a S´Extremera Nova la nit del 9 al 10 de juliol de l’any 1938, i,segons ens han assegurat fons consultades, també s´hen feu una a Biniforani Vell. La conclusió d´aquestes vigílies es feia a trenc d´alba, a cel obert, impartint la benedicció amb el Santíssim als 4 vents, es deia la benedicció del fruits.  
També es celebrava la d´àmbit diocesà que es feia cada any a una localitat diferent de la geografia mallorquina i a la que hi compareixien totes les seccions de Mallorca i on no hi faltava mai la de Bunyola. Precisament el nostre poble n´ha estat escenari en dues ocasions: Una la nit del 12 al 13 de juliol de l’any 1930 amb motiu de les noces de plata de la fundació (1905-1930) i l’altre la nit del 25 al 26 de juny de l’any 1955, en que festejàvem les noces d´or (1905-1955). A la primera acudiren totes les seccions de Menorca i Mallorca i el poble participà entusiàsticament adornant els carrers per on havia de passar la processó del matí i fou la primera vegada en l’historia ornamental de la vila que es tragueren cossiols al carrer. Fou tan bell l’efecte aconseguit que originà el ja tradicional costum.  La segona, la de les noces d´or , es va preparar en gran entusiasme: al maig es va editar un opuscle pel qual  ens hem assabentat de molts detalls explicats en el present escrit i tant la celebració en sí, com la rebuda que el nostre poble dispensà als visitants, fou apoteòsica.
No podem cloure aquesta part dedicada a la secció masculina sense abans dedicar un entranyable record  a unes persones que en foren fermes puntals: Francisco Borràs Palou (Mestre Paco Ferrer), Antoni Bujosa Font (Mestre Antoni Roseta), Miquel Bujosa Negre (Mestre Miquel Torrat), Guillem Bujosa Pasqual (Mestre Guillem Bujosa), Joan Cabot Palou (Mestre Joan Morei), Josep Mª Colom Vicenç (En José Maria), Bernat Creus Barceló (Mestre Bernat Gurris), Antoni Morro Cerdà (En Toni de Son Amar), Antoni Palou Estarellas (En Toni de sa muntanya), Antoni Pericàs Castell (En Toni Espardenyer), Antoni Suau Bujosa (En Toni de Sa Manega), Josep Vanrell Gòmis (En Pep de Na Tiana),  i altres que no recordam. Que a tots El Senyor els tengui a la seva glòria.         
Aquest mateix any de 1955 caigué en bona terra la llavor de la secció femenina bunyolina que, desprès de superar moltes dificultats, tindria la seva primera vigília la nit del 28 al 29 de juny de l’any següent 1956, a la capella del Convent de les Franciscanes.  És de destacar la influencia i el recolzament moral i econòmic de la presidenta Nacional de la Adoració Nocturna Femenina i Vda. de D. Manuel Perdigó, Dona Rosa Espona, propietària, aleshores, de la fàbrica de teixits de Bunyola. Fou decisiu l´entusiasme de Na Marcelina Colom de l’alqueria de Vall, primera presidenta que deixà el càrrec per ingressar a les Adoradores per l’Apostolat Eucarístic a Barcelona; la succeí Na Maria Quetglas Riera, de Ca Mestre Guillem de darrera S´Era , la qual també ingressà a l´Orde de les Religioses Trinitàries. Diu l’acta de fundació que Doña Carmen Puig marcà el dibuix de la bandera de la secció i que la brodà Na Mª Dolors de Can Medigo.
Les adoradores tenien el seu propi ritual i reglament.
Per acabar direm que un grup bastant nombrós d’antics membres de les seccions femenina i masculina hem volgut celebrar, juntament amb altres feligresos que respongueren a la convidada, aquest esdeveniment amb una missa en sufragi de tots els difunt d´una i altre secció i una hora eucarística que  tingué lloc la vesprada de la vigília del Corpus  a la nostra parròquia. Al final ho celebraren amb un senzill refresc. Des d’aquí agraïm al nostre Rector Mn. Antoni Garau la bona voluntat i col·laboració que ens prestà des del primer moment.
Guillem Mateu Bujosa

Bibliografia consultada: Salvador Cabot Rosselló i 9 autors més, Convent de San Bonaventura de Llucmajor,  Impremta Moderna, Llucmajor 1993, pag. 203
Opuscle Bodas de Oro Adoración Nocturna Buñola, Gráficas Miramar, Maig de 1955

Publicat a la revista local Es Castellet, nº 17, Juliol-agost 2005. 





Adoració Nocturna Femenina

El verano del año 1955, fecha en que se celebró en nuestra Parroquia el 50 aniversario de la fundación de la Adoración Nocturna masculina, tuvimos una reunión con Dª Rosa Vda. de Perdigó y una Señorita Adoradora para el Apostolado Eucarístico quienes sembraron en nosotras inquietudes apostólicas y Eucarísticas encauzadas a una posible Asociación de Adoración Nocturna femenina.
Nos quedamos con esta iniciativa pero veíamos muchas dificultades antes de conseguir que llegara a ser una realidad.
No dejaba de ser una dificultad de las que creíamos difícil de solucionar el asunto económico pero nos empujaron almas valientes.
La noche del 28 al 29 de junio de 1956, centenario de las Religiosas Franciscanas en Mallorca, se celebró en el convento de las mismas la primera vigilia.
Otra vez tuvimos la suerte de recibir la visita de Dª. Rosa Espona y la Directora de la Obra Eucarística Srta. Mª. Josefa Llopis, quien nos orientó y dirigió esta primera vigilia.     
Entonces continuamos las vigilias con mucha formalidad, cada vez teníamos el trabajo de trasladar las camas y colchones de los adoradores desde la Parroquia al convento, aunque suponía sacrificio no nos dábamos cuenta por la gran ilusión en que lo hacíamos.
Se han ido solucionando los problemas gracias a un grupo de almas generosas y entusiastas por la gran Obra Eucarística.
Es grande nuestra gratitud hacia la persona de Dª. Rosa quien entre otras cosas nos regaló el coste de 18 camas y sus respectivos colchones.
También agradecemos de todo corazón 1.500 pts .que nos regaló la Srta. Lupe Salas.
Con gran cariño marcó el dibujo en la bandera Dª. Carmen Puig y no con menos ilusión la bordó la Srta. Dolores Colom.
En el asunto de bordearla de oro y montarla, lo mismo que mucho antes en la confección de los colchones han contribuido todas las adoradoras y demás chicas alentadas por las buenas Religiosas quienes con mucha caridad siempre nos han acogido y ayudado en las vigilias.
Al principio de nuestra Asociación se destacó por su entusiasmo la Srta. Marcelina Colom que al ingresar en las Adoradoras para el Apostolado Eucarístico en Barcelona, la sustituyó en el cargo de Presidenta la Srta. Maria Quetglas Riera quien ha continuado con entusiasmo en la Obra.
Ahora vivimos unos días de gran ilusión preparando ya la próxima vigilia inaugural deseando la bendiga el Señor y sea un incremento para el Apostolado Eucarístico.

      La Presidenta                                                                La Secretaria
    Maria Quetglas                                                              Margarita Mateu







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada